top of page
full_width_visserij-vis-net.jpeg
 • Hoe bereid ik vis?
  Er zijn veel verschillende manieren om vis te bereiden, waaronder bakken, grillen, stomen en pocheren. Het kiezen van de juiste kookmethode hangt af van de vissoort en uw persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is het belangrijk om de vis niet te lang te koken om uitdroging te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de vis goed te kruiden of te marineren om de smaak te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om vis te bereiden, afhankelijk van de smaak en de textuur die je zoekt. Hier zijn enkele veelvoorkomende bereidingswijzen: ● Bakken: Verwarm wat olie of boter in een pan op middelhoog vuur en leg de vis erin. Bak de vis 2-3 minuten aan elke kant tot hij gaar is en goudbruin van kleur. ● Grillen: Verwarm de grill voor op hoog vuur. Marineer de vis naar smaak en leg hem op de grill. Grill de vis 2-3 minuten aan elke kant tot hij gaar is en grillmarkeringen heeft. ● Stomen: Leg de vis in een stoommandje boven kokend water. Stoom de vis ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. ● Pocheren: Verwarm wat bouillon of water in een pan en leg de vis erin. Pocheer de vis ongeveer 10 minuten of tot hij gaar is. ● Frituren: Verhit wat olie in een pan of friteuse. Bedek de vis met een laagje bloem of paneermeel en frituur de vis in de olie tot hij goudbruin en gaar is. Onthoud dat de gaartijd afhankelijk is van de dikte van de vis. Het is belangrijk om de vis niet te lang te bakken of te grillen, omdat hij anders droog en taai kan worden. Verder kun je vis combineren met verschillende kruiden en specerijen om de smaak te versterken.
 • Welke soorten vis zijn gezond?
  Er zijn veel vissoorten die gezond zijn vanwege hun hoge gehalte aan omega-3 vetzuren en eiwitten. Enkele van de meest voedzame soorten vis zijn onder andere: ● Zalm: rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine D en eiwitten. ● Tonijn: bevat veel eiwitten en omega-3 vetzuren, evenals vitamine D en B12. ● Haring: een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, vitamine D en B12. ● Sardines: een goede bron van calcium, omega-3 vetzuren, vitamine D en B12. ● Forel: bevat veel eiwitten en omega-3 vetzuren, evenals vitamine D en B12. ● Makreel: rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine D en B12. ● Ansjovis: een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, eiwitten en vitamine D. Over het algemeen is vis een goede bron van eiwitten en bevat het ook veel essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, vitamine D en B12, jodium en selenium. Het wordt aanbevolen om minstens twee porties vis per week te eten als onderdeel van een gezond dieet.
 • Hoe lang kan ik vis bewaren?
  Over het algemeen kan verse vis maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Vis kan ook worden ingevroren, waardoor het langer kan worden bewaard. De houdbaarheid van vis hangt af van verschillende factoren, zoals de versheid van de vis, de bereidingswijze en de temperatuur waarbij de vis wordt bewaard. Over het algemeen is het belangrijk om vis zo snel mogelijk na aankoop of vangst te koelen en te consumeren om de houdbaarheid te verlengen en bederf te voorkomen. Hieronder vindt u enkele algemene richtlijnen voor het bewaren van vis: ● Verse vis: verse vis kan meestal 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is het beste om de vis op ijs te leggen en in de koelkast te bewaren, en ervoor te zorgen dat de temperatuur tussen de 0°C en 4°C blijft. ● Ingevroren vis: ingevroren vis kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard bij een temperatuur van -18°C of lager. Zorg ervoor dat de vis goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen. ● Gekookte vis: gekookte vis kan 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is belangrijk om de vis in een luchtdichte verpakking te bewaren en de temperatuur onder de 4°C te houden. ● Gerookte vis: gerookte vis kan ongeveer 1 tot 2 weken in de koelkast worden bewaard. Het is het beste om de vis in een luchtdichte verpakking te bewaren en de temperatuur onder de 4°C te houden. Het is belangrijk om altijd je zintuigen te gebruiken bij het beoordelen van de versheid van vis. Als de vis een onaangename geur heeft, een kleverige textuur of er vaal uitziet, is het waarschijnlijk niet meer vers en moet je het niet consumeren.
 • Wat zijn de verschillende soorten vis?
  Er zijn ontelbare soorten vis die in de wereld voorkomen. Elke vissoort heeft zijn eigen kenmerken en smaak. Enkele populaire vissoorten zijn zalm, kabeljauw, forel en makreel. Hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste categorieën van vissoorten: ● Beenvis - dit zijn vissoorten met een skelet van botten, zoals zalm, tonijn, forel, kabeljauw en haring. ● Kraakbeenvis - dit zijn vissoorten met een skelet van kraakbeen, zoals haaien, roggen en chimera's. ● Anadrome vis - dit zijn vissoorten die in zout water leven maar voor de voortplanting naar zoet water trekken, zoals zalm, forel en paling. ● Zeevis - dit zijn vissoorten die uitsluitend in zout water leven, zoals tonijn, zwaardvis en kabeljauw. ● Zoetwatervis - dit zijn vissoorten die uitsluitend in zoet water leven, zoals baars, snoek, en karper. ● Schelpdieren - dit zijn geen vissen, maar weekdieren die in zee of zoet water leven, zoals mosselen, oesters, kokkels en garnalen.
 • Wat zijn de voedingswaarden van vis?
  Vis is een zeer voedzaam voedsel en bevat veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder: ● Eiwitten: vis is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, die belangrijk zijn voor de groei en reparatie van weefsels. ● Omega-3 vetzuren: deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart, de hersenen en de ogen. ● Vitamines: vis bevat vitamines, zoals vitamine D, B2, B3, B6 en B12, die belangrijk zijn voor de gezondheid van botten, huid en het zenuwstelsel. ● Mineralen: vis bevat mineralen zoals ijzer, zink, jodium en selenium, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het immuunsysteem, de schildklier en het lichaam als geheel. De specifieke voedingswaarden van vis variëren echter per soort en bereidingswijze.
 • Hoe herken ik verse vis?
  Het herkennen van verse vis kan soms lastig zijn, maar er zijn enkele kenmerken waar u op kunt letten: ● Geur: Verse vis heeft een zachte, zilte geur die niet te sterk of onaangenaam is. ● Ogen: De ogen van de vis moeten helder en bol zijn. Ze mogen niet troebel of ingezonken zijn. ● Huid: De huid van verse vis moet glanzend en vochtig zijn. Het mag niet uitgedroogd, beschadigd of verkleurd zijn. ● Stevigheid: Als u op de vis drukt, moet deze stevig zijn en terugveren. ● Kieuwen: De kieuwen van de vis moeten rood zijn en vrij van slijm of ander vuil.
 • Hoe maak ik vis schoon?
  Het proces van het schoonmaken van vis kan verschillen per vissoort en bereidingswijze. Bij Viskoop bieden we de service waarbij we uw vis op de gewenste manier schoonmaken. Wilt u uw vis graag met of zonder schubben of huid? Wij kunnen dit voor u regelen. Mocht u nog vragen hebben over het schoonmaken van vis, dan staan onze visexperts voor u klaar om u te adviseren over de beste aanpak.
 • Welke vis is geschikt voor zwangere vrouwen?
  Vis kan een belangrijke bron van voedingsstoffen zijn voor zwangere vrouwen, maar het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke risico's, zoals de aanwezigheid van kwik en andere verontreinigende stoffen. Over het algemeen worden magere vissoorten aanbevolen, zoals kabeljauw, schol en tong. Deze vissoorten bevatten relatief weinig kwik en andere verontreinigende stoffen. Vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel bevatten weliswaar belangrijke omega-3 vetzuren, maar kunnen ook hogere niveaus van kwik bevatten, dus deze moeten met mate worden geconsumeerd. Het is altijd verstandig om uw arts of verloskundige te raadplegen voor specifieke aanbevelingen.
bottom of page