top of page
Rode Snappers

Viskoop tips and tricks

Alles over verse vis

Hoe herken ik verse vis?

Verse vis kun je bij de plaatselijke visboer kopen. Let er wel goed op dat de vis ook daadwerkelijk vers is als je deze koopt. Vis is vers als:

 • De ogen van de vis helder van kleur, doorzichtig en een beetje bol staan;

 • De huid van de vis vochtig en glanzend is, en de kieuwen rood;

 • De vis fris ruikt, hoe ouder de vis, hoe meer deze gaat stinken.

Doos van verse vis

Hoe bewaar je verse vis na aankoop?

Bij het kopen van verse vis is het belangrijk de koelketen zo min mogelijk te onderbreken. Doe de zojuist gekochte vis daarom het liefst direct in een koelbox of koeltas. Eenmaal thuis aangekomen, doe je de vis in de koelkast tot het moment van eten. Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.

Heb je zojuist een lekker visje gekocht? Met deze vier tips blijft vis vers van de winkel tot thuis.

 1. Koop vis altijd als laatste. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum. De 'TGT' of  'te gebruiken tot'-datum mag je niet overschrijden.

 2. Leg de vis in een thermische tas of koelbox. Bewaar vis in de kofferbak van je auto, daar is het net iets frisser.

 3. Ga zo snel mogelijk naar huis en blijf niet met een buurtgenoot kletsen en rijd niet nog even langs een kennisje (zeker niet op een warme lentedag!)

 4. Doe de vis bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast.

Vis in envelop
verse vis

Vis bewaren in de koelkast

 1. Zet de koelkast op 4 tot maximaal 7°C.

 2. Verpak de vis in vershoudfolie en leg hem in een schaaltje met ijs of laat hem in de originele winkelverpakking.

 3. Zet de vis op de koudste plek: onderin de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere voedingswaren.

Vis bewaren in de vriezer

 1. Gebruik uitsluitend heel verse vis.

 2. Spoel de vis af en dep droog.

 3. Verpak strak in vershoudfolie, zo blijft de vis mooi sappig.

 4. Stapel de stukken niet, zo dringt de kou sneller tot de kern.

 5. Bewaar op min -18°C en niet langer dan 3 maanden.

Hoe lang mag je vis eigenlijk bewaren?

Verse vis, schaal- en schelpdieren kun je in beginsel maximum drie dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let dan op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn vaak langer houdbaar.

Kun je vis invriezen na bereiding?

Je hebt een visgerecht gemaakt en je hebt nog een restje over dat je wilt invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht, vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in. Het is mogelijk dat bereide vis, die wordt ingevroren, leidt tot enig smaak- en kwaliteitsverlies.

Hoe zit het met vis uit blik?

Vis uit blik heeft als groot voordeel dat het erg lang houdbaar is. Erg handig dus om bijvoorbeeld altijd een blikje zalm of tonijn in huis te hebben voor een lekkere salade of boterham. Door het snelle productieproces blijven alle goede eigenschappen van vis bewaard, te vergelijken met groenten in pot. Visconserven zijn dus niet alleen lekker maar ook nog eens supergezond. Vis uit blik is in alle soorten en maten verkrijgbaar in de winkel: gekruid, ongekruid, op basis van olie of water. Vis in olie is het meest geschikt voor warme gerechten. Ben je bewust met je gezondheid bezig, dan kun je het beste kiezen voor vis op waterbasis. Deze variant is namelijk calorie-armer.

Verse vis te koop

Vis uit de diepvries

Voor veel drukke gezinnen en mensen die fulltime werken is vis uit de diepvries een uitkomst. Het is niet alleen lang houdbaar, namelijk wel 3-6 maanden, maar ook nog eens breed verkrijgbaar. Supermarkten zijn op veel plaatsen tot laat in de avond en in het weekend geopend en hebben een breed assortiment aan gepaneerde en naturel vis uit de diepvries. Zo is een lekker visje altijd binnen handbereik. Ondanks wat veel mensen denken van niet, is diepvriesvis net zo gezond als verse vis. Net als diepvriesgroenten worden alle vitamines en mineralen behouden bij het vriesproces. 

Het ontdooien van verse vis

Bewaar diepgevroren vis tot gebruik in de vriezer. Wanneer de vis in de oven of magnetron wordt bereid, hoeft de vis niet te worden ontdooid. De bereidingstijd is echter wel iets langer dan bij de verse vis. Als de vis wordt gebakken, dan moet het vooraf worden ontdooid. Leg de bevroren vis in de koelkast of houd de vis onder koud stromend water.

Rode snapper
visrecepten_anchor

Inspiratie voor heerlijke visrecepten

Wij hebben een paar mooie websites bij elkaar verzameld, waar u heerlijke visrecepten kunt vinden. Doe inspiratie op, of snuffel gerust rond!

bottom of page