Veel mensen kennen natuurlijk schol, tong en kabeljauw. Wist je dat het overgrote deel van de vissen die door onze eigen vissenmannen worden gevangen, direct naar het buitenland worden geëxporteerd? Maar een heel klein deel blijft in ons eigen land. En dat is best raar.
Een echt streekproduct
De waardering in ons land voor streekproducten neemt gestaag toe. Denk maar aan Texels lam, kaas uit de Beemster, Limburgse asperges, terwijl vis uit onze Noordzee ondergewaardeerd blijkt. En dat terwijl de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeen ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme variëteit aan vis, schaal- en schelpdieren.
Verantwoorde visserij
De IJmuider vissector doet hard haar best om te zorgen voor een duurzame industrie. Dit is een continu proces waar niet alleen de hele Nederlandse sector aan werkt, maar waar internationaal aandacht voor is. Dat gebeurt bijvoorbeeld door afspraken over quota, rekening houden met seizoenen en vernieuwende vangsttechnieken.
Vis van topkwaliteit
De gehele keten in IJmuiden zorgt ervoor dat de consument een topproduct op zijn bord krijgt. Dat begint al bij de vissermannen, zoals hierboven beschreven. Maar ook op de visafslag, bij de verwerkende handelsbedrijven en de visspecialist staat de kwaliteit van IJmuidense vis in een hoog vaandel.
Meer dan 220 vissoorten
Je leest het goed; in onze Noordzee leven wel 220 vissoorten. Niet vreemd dus dat je niet alles weet van elke vissoort. Sterker nog, veel soorten ken je misschien niet eens van naam. Wat dacht je bijvoorbeeld van een steenbolk, poon of geep? Op de pagina van visrecepten.nl lees je alles over de verschillende vissoorten zoals hun leefgebied, kleur, voedingstoffen per portie en in welke periode van het jaar je deze het best kunt eten.
Hebben jullie verse geep