top of page

Zorg Voor Kwaliteit

Vis is een belangrijk levensmiddel voor ons. Vis, schaal- en schelpdieren zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond. Maar het zijn ook kwetsbare producten. Wanneer je er niet goed mee omgaat, zullen ze snel bederven of kunnen ze zelfs verontreinigd raken. Zorg voor kwaliteit aan boord is dus van groot belang.

De visser is de eerste schakel in de keten. Zodra het visserijproduct aan boord is begint het verwerkingsproces. Hierbij kunnen we stellen dat hoe sneller de vangst wordt verwerkt, des te langer zal het visserijproduct houdbaar blijven. Het is daarom belangrijk om je vangst zo snel mogelijk te koelen.

Als visser lever je een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en de veiligheid van de aangevoerde visserijproducten. Op het gebied van kwaliteit en hygiëne hebben we de zaken in de Nederlandse visserij al redelijk op orde, maar er is zeker nog voldoende ruimte voor verbetering. Dit kennisdossier biedt handvatten om verbeteringen aan te brengen aan boord en geeft een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitszorg.


"Een verse vis levert meer op aan de wal. Door constant een hoge kwaliteit te leveren zien kopers jou als een betrouwbare leverancier van vis. Dit zijn twee redenen waarom zorg voor kwaliteit aan boord belangrijk is als visser."Andere redenen om je product zo vers mogelijk aan wal te zetten zijn:

  • Een langer houdbaar product Het verschil in houdbaarheid tussen een verse vis en een niet verse vis kan wel een week zijn!

  • Meer voldoening van je werk Als visser kun je trots zijn op hoge kwaliteit visserijproducten. Consumenten zullen verse visserijproducten ook beter waarderen.

  • De markt vraagt erom Afnemers van jouw product stellen ook allerlei eisen aan de kwaliteit die jij levert. Voldoe je hier niet aan, dan kunnen kopers overschakelen op alternatieven en verlies jij je markt.

  • Voedselveiligheid Vis als voedsel voor mensen valt onder levensmiddelen. Een optimale kwaliteit is belangrijk is voor de volksgezondheid.Duurzaam gevangen/geproduceerd De vraag naar duurzaam gevangen/geproduceerde producten neemt toe. Met een keurmerk kun je aantonen dat jouw product duurzaam gevangen is, zoals het MSC-keurmerk. In dit artikel kun je meer lezen over het MSC keurmerk.

Lokaal geproduceerde voeding met een verhaal Het verhaal achter de voeding wordt belangrijker. Waar komt mijn voeding vandaan? Om consumenten deze informatie te kunnen geven, is het als visser van belang om informatie bij te houden over wanneer, waar, welke vis is gevangen. Daarnaast kunnen consumenten zich met lokaal voedsel weer identificeren met de regio waar ze geboren zijn of wonen. Solt garnalen is hier een voorbeeld van, een duurzaam gevangen product zonder toevoegingen. Bekijk de video hieronder voor hun verhaal.

Gezond Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het effect van voeding op je gezondheid. Hierdoor zijn ze op zoek naar verse producten met minder toevoegingen, verkeerde vetten en suiker. Verse vis scoort hoog op al deze punten en kan dan ook een goede bijdrage leveren aan de gezondheid van de consument.

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page